8 jajek, 335 g margaryny, 335 g maku,
2 łyżki maki, 335 g cukru (albo cukru pudru), olejek migdałowy (do smaku), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100-150 g migdałów, 100-150 g orzechów Margarynę utrzeć z cukrem, następnie ciągle mieszając dodawać kolejno jajka (nie wszystkie naraz!), mąkę
Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 150 g tartego żółtego sera, słodka papryka w proszku, grubo zmielony pieprz Ciasto francuskie zostawić do rozmrożenia (pod przykryciem) w temperaturze pokojowej. Wymieszać ser z papryką i pieprzem. Płaty ciasta posmarować masą serową i poskładać jeden na
4 pomarańcze,150 g sera typu feta,4 gałązki świeżego tymianku,Sos:,2 łyżki miodu lipowego,2 łyżki oliwy,sok z cytryny,kawałek startego świeżego imbiru (o wielkości ok. 1 x 1 cm),drobno posiekana papryczka chilli,szczypta soli Obieramy pomarańcze i oczyszczamy z błon. Następnie kroimy każdą cząstkę
200 g mrożonego ciasta francuskiego, 350 g pomidorków koktajlowych, 30 g zielonych oliwek bez pestek, 2 pęczki szczypiorku, 2 łyżki pesto ze słoiczka, 150 g startego ementalera, sól, pieprz, 1 łyżka ziół prowansalskich Ciasto rozmrażamy. Pomidorki myjemy. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki
4 x 150 g białej kiełbasy,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 pokrojone w piórka słodkie cebule,
2 gałązki rozmarynu,
1 łyżka miodu wielokwiatowego,
500 ml piwa jasnego mocnego 6-7 proc. alk.,
kminek,
słodka czerwona papryka,
liść laurowy,
majeranek,
sól morska,
grubo mielony czarny pieprz dla 4 osób