kotlety mielone). Rozmącić jajo, uformować kotlety, opanierować i usmażyć na złoty kolor. Można podawać jako dodatek do sosów lub z surówką. ziemniaki;ser;pieprz;bułka tarta;olej;
papryki w różnych kolorach, oliwa, czosnek, cukier, sól, pieprz cienkie paski kolorowej papryki podgrzać na oliwie z czosnkiem, doprawić cukrem, solą, pieprzem, podawać jako dodatek do głównego dania, można na "łóżeczku" z takiej jarzynki ułożyć kawałek gotowej ryby albo mięsa papryka;czosnek
1 kg białej kapusty, 3 strąki papryki w różnych kolorach, 2 cebule, 2 pomidory, 1/4 szlkanki oleju, pieprz, cukier, kminek, Vegeta Kapustę drobno poszatkować, podsmażyć na oleju w szerokim rondlu, ciągle mieszając. Cebulę pokroić w ćwierć talarki, paprykę w paseczki. Dodać do kapusty i dalej smażyć
przecier pomidorowy (najlepiej Pudliszki), śmietana, masło/oliwa, sól, pieprz, ewentualnie: bazylia W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy przecier, mieszamy. Dodajemy śmietanę, pieprz i sól, intensywnie mieszając. Gdy kolor sosu stanie się jednolity, możemy dodać trochę wody by go
Makaron ( jaki kto lubi ), brokuły, papryki x 3 kolory, tuńczyk w oleju lub sosie własnym, czosnek, olej,sól, pieprz Ugotować makaron i brokuły, na oleju około 4 łyżek stołowych podsmażyć czosnek (uważać żeby nie spalić ), pokroić papryki w kostkę, wszystkie składniki wymieszać, na końcu dodać