250g margaryny,
125ml mleka (2 procentowego),
2 szklanki cukru,
3 łyżki kakao,
0.5kg mleka w proszku (pełnego),
jedna duża paczka herbatników,
250g rodzynków Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować. Wystudzić. Po wystudzeniu wsypać powoli mleko w proszku i połamane ciastka z rodzynkami. Dobrze
formę cieniutko posmarować masłem, wlać masę. Wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C) w kąpieli wodnej (w większym naczyniu napełnionym wodą, tak żeby sięgała do połowy formy z flanem). W dużej formie piec ok. godziny, aż masa stężeje. Można przygotować w małych naczyniach i wtedy piecze się krócej
wyłożoną zwilżona folią. Przełożyć masę do formy. Następnie włożyć (oczywiście wystudzony) tak przygotowany blok do lodówki. Po godzinie są już szanse, aby go spróbować, ale blok jest dużo lepszy jak poleży dłużej. mleko w proszku;mleko;herbatniki;masło;cukier;bakalie;rodzynki;śliwki suszone;orzechy;ananas
blanszowanych migdałów,100 g miodu,50 g cukru trzcinowego typu muscovado Piekarnik rozgrzewamy do 160°C, foremkę o wymiarach 10x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, przyprawy i owoce suszone, delikatnie rozcieramy je. Do rondelka wlewamy dwie łyżki wody
zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy na co najmniej 1/2 godz. do lodówki. (Można użyć gotowego rozmrożonego ciasta francuskiego). Polędwicę starannie czyścimy z błon i tłuszczu, składamy w prostokątny blok, obwiązujemy sznurkiem, posypujemy pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym