wymieszać, dodać szczyptę soli, pieprzu, papryczkę chilli, posiekana natkę, bazylie i cebulkę dymkę zielona cześć. Ryby ułożyć w naczyniu, polać marynatą, natrzeć je nią w środku ryb i zostawić na min 1h.
Rozgrzać grilla, jeśli elektryczny to posmarować go olejem i wyłożyć ryby, jeśli tradycyjny to ryby
, śmietanę, żółtka i łyżkę spirytusu.
Miksować (uchwyty śruby) dość długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i odreagować stres przy użyciu wałka. Porządnie uderzać w ciasto aż pojawią się pęcherzyki powietrza
Następnie ciasto podzielić na 3-4 kulki i po
konsystencje. Odkrawamy mięso od żeber, ale nie od kręgosłupa, następnie robimy głębokie nacięcie przez środek schabu i wkładamy do środka pastę rozmarynową. Mięso przymocowujemy do kości nicią kuchenną. Pomiędzy nici wplatamy gałązki rozmarynu. Oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka
1 indyk ok. 3 kg,10dag wątróbki z indyka, 50dag słoniny,10dag masła, 1 bułka,2 jajka,1 cebula,gałka muszkatołowa,5 dag rodzynek,szczypta cukru,pieprz,sól,1 butelka białego wytrawnego wina,kostka masła Indyka moczymy w winie przez całą noc. Osuszamy, nacieramy w środku i z wierzchu solą. Posiekaną
rozgrzej. Na gorącą włóż umyte i dokładnie osuszone steki i smaż po 8 minut z każdej strony, aby osiągnąć średni stopień wysmażenia, czyli "medium rare". Jeśli masz termometr kuchenny, wbij go w środek mięsa. Steki są gotowe, gdy termometr wskaże 60°C. Wówczas wlej do mięsa czerwone wino z rozmarynem