, ozdoby i świece; wizytówki dla gości; Savoir-vivre przy stole, czyli jak poprawnie ułożyć sztućce na stole Nakrycie stołu to nie lada wyzwanie, Jeśli zależy Ci na tym, by zrobić to poprawnie, musisz bezwzględnie przestrzegać podstawowych zasad. Oto najważniejsze z nich: Prawidłowe nakrycie stołu wymaga
przedmiotów przeznaczonych jedynie dla gości. Zasady nakrycia stołu Szykując stół na spotkanie z przyjaciółmi warto przestrzegać podstawowych zasad, dzięki czemu unikniemy wpadek, a całe spotkanie przebiegnie gładko, a my nie będziemy musieli w trakcie dokładać kolejnych elementów. Przygotowując
sztućce znajdą się na stole, należy zwrócić uwagę na ich wygląd - najlepiej wcześniej przetrzeć je ściereczką, by wyglądały estetycznie. Poza sztućcami dla każdego gościa, na stole powinny znaleźć się jeszcze tzw. sztućce środka stołu, nazywane także sztućcami serwingowymi. To właśnie one służą do
nich złote sztućce i akcesoria (solniczki, pieprzniczki, obrączki na serwetki). Nie mogło zabraknąć typowych świątecznych dekoracji, jednak w innym, świeżym wydaniu. Na małych paterach ułożono pastelowe wydmuszki. Na stole przysiadł też zabawny, biały królik. Mamy nadzieję, że ta aranżacja Was
cebulkami w ziemi. Najlepiej wybierać tulipany, żonkile lub hiacynty. Wielkanocne śniadanie w pięknej oprawie, sprawdź >> Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka, który symbolizuje Jezusa Chrystusa. Częstym wyborem padają również zajączki i baranki, które symbolizują płodność i nowe życie
nakrywamy obrusem, czy nie. Niezależnie jednak od stylu, na który się zdecydujemy, pamiętajmy, że Wielkanoc to także święto wiosny. Na stole nie powinno zabraknąć też zielonych akcentów. Lepiej też nie rezygnować z tradycyjnych symboli wielkanocnych, jak zając, kurczaczki, jajka, rzeżucha. Kluczem do
jadalni. Do wyboru mamy patery szklane w tradycyjnej lub w nowoczesnej formie. Ich kształt powinien być zgodny z wystrojem wnętrza oraz z innymi naczyniami - to pozwoli nam zachować harmonię na naszym stole. Szklane elementy zawsze prezentują się bardzo elegancko na stole, szczególnie na białym obrusie, w
tzw. podtalerz, na którym będziemy stawiać talerze. Zgodnie z zasadami savoir-vivre, po każdej stronie talerza mogą leżeć co najwyżej trzy pary sztućców. Odstępy między sztućcami oraz odległość od talerza i krańców stołu powinna wynosić ok. 1 cm. Gdy będzie więcej potraw, kolejne sztućce podaje się
zadbajmy o zastawę stołową. Na ten szczególny wieczór powinniśmy wykorzystać nasze najlepsze talerze, koniecznie z jednego kompletu. Podobnie sztućce i szkło.
Nie zapominajmy o serwetkach na wigilijnym stole . Bardziej elegancko wyglądają serwetki płócienne. Można je złożyć w
.
Fot. materiały prasowe
1. Sztućce Seletti Key, Czerwona Maszyna; 2. Ozdobny talerz plastikowy, Witek's; 3. Kieliszek do wina z ornamentem, Zara Home; 4. Zestaw serwetek Contento, Decomania.pl; 5. Stół drewniany Chartres, Hemelaer; 6. Miska drewniana Zassenhaus, Fide.pl.
Jak prawidłowo ułożyć na
.
Wyjątkowych doznań estetycznych dostarczą również ułożone na stole deserowe łyżeczki do herbaty oraz widelczyki do ciast. Secesyjne zdobienia z motywem pękającego pąka kwiatu mogą być ozdobą nawet najbardziej wystawnych przyjęć. Swoją prostą formą, wysmukłą linią, wyważonymi proporcjami i gładką powierzchnią
. Dekoracja sali weselnej - miejsca dla państwa młodych Dekoracja sali weselnej powinna być zaplanowana w taki sposób, aby skupiała uwagę na miejscu, w którym zasiądą państwo młodzi. Zwykle, wraz ze świadkami, siedzą oni przy oddzielnym, mniejszym stole. Ale to nie wystarczy. Na ścianie za ich plecami powinna
), po kilka sztuk w narożnikach sali, przywiązać po balonie do prezentów (ułożonych na oddzielnym stole) lub puścić je swobodnie, aby zatrzymały się pod sufitem w wybranych miejscach. Dobrym pomysłem na dekoracje komunijne będą też girlandy, które możemy kupić gotowe lub wykonać je samodzielnie na
podania. Na ładnej desce przeznaczonej do serwowania serów będą się one prezentowały zdecydowanie najlepiej. Bardzo ważną zasadą jest, by przygotowaną deskę serów już na godzinę przed podaniem na stół trzymać poza lodówką - warto wiedzieć, że sery nie mogą być zimne, zmienia to ich smak i konsystencję
podkreślić podniosły charakter świąt na stole nie powinno zabraknąć świątecznej zastawy stołowej z jodełkowymi ornamentami lub koronkowymi motywami. Zastawa wymaga specjalnych sztućców. Stół możemy ozdobić pięknymi serwetkami lub przewiązać je wstążeczkami. Zadbajmy również o świąteczne filiżanki lub kubki
kształt kieszonki, do której wkładamy sztućce (serwetę kładziemy na kolanach). Taką kieszonkę uzupełniamy gałązkami lub kwiatami i przewiązujemy wstążką lub sznureczkiem. Ozdoby wielkanocne zrób to sam to również odrobina zieleni na stole. Wykorzystajmy skorupki po jajkach do posadzenia rzeżuchy - i
stworzyć taką aranżację wymagana jest drobna inwestycja np. w zwiewny szal lub kawałek fioletowej, przejrzystej tkaniny, za którą nie powinniśmy zapłacić więcej niż 20 zł - radzi Paulina Stępień. Na stole dużym materiał można ułożyć wzdłuż zastawy, mniejszym - rzucić niedbale, aby okręcał się wokół
obróbki wyjętych produktów.
Przechowywanie to miejsce na środki codziennego użytku, czyli szafki na naczynia, szklanki i sztućce.
Zmywanie. W tej części powinien znaleźć się zlewozmywak i zmywarka. Pod zlewem należy ulokować kosz na śmieci. W tym bowiem miejscu zbierać się będzie najwięcej odpadków
zamówienie przez stolarza. Na podłodze na razie ułożono jasny gres, gospodarzom marzy się jednak żywica epoksydowa - ich zdaniem dużo oryginalniejsza. Do tak zaaranżowanej kuchni znakomicie pasują eklektyczne meble ustawione w pokoju - kolorowe fotele z lat sześćdziesiątych i prosty drewniany stół.
, łącznie z otwartą kuchnią, pulsują kolorami. Na fronty kuchennych mebli, zrobionych z lakierowanej na wysoki połysk płyty MDF, wybrali żywą zieleń (szafki dolne) oraz łagodzącą ją biel (górne). Blat roboczy, połączony z barkiem-stołem, został wykonany zaolejowanego klejonego drewna dębu. Podłogę przy