1 duży por, 3-4 ziemniaki, 1.5 szklanki bulionu warzywnego, jogurt lub śmietana Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w niewielką kostkę. Przesmażyć kilka minut na maśle. Zalać bulionem, dodać gałkę muszkatołową i gotować do miękkości. Zupę zmiksować i doprawić. Na talerzach ozdobić śmietaną i
jakości - posiekane, a nie zmielone na miazgę) i zalać wodą (około 3/4 litra). Gdy się zagotuje wrzucić kostkę bulionową. Gotować około 5 minut (gdy się gotuje zbyt długo zupa traci swą ładną zieleń), pod koniec wrzucić serek topiony i przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową i pieprzem. Krótko
4 duże białe cebule,
butelka białego wytrawnego wina,
łyżka mąki,
bagietka,
ser gruyere,
bulion wołowy,
szczypta brązowego cukru, Cebule obrać i posiekać, obsmażyć na oliwie z oliwek i następnie dodać szczyptę cukru, dusić około godziny, aż cebula ładnie się skarmelizuje i nabierze ciemno-brązowego
pokrojone jabłka. Gotować do miękkości jabłek, ale nie rozgotować. Dodać kisiel wymieszany w zimnej wodzie i sok z cytryny oraz małą szczyptę cynamonu. Śmietanę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Schłodzić. Makaron ugotować wg przepisu. Na talerz wyłożyć 2 - 3 łyżki makaronu i zalać chłodną zupą
. Przecedzić. Posiekać czosnek i włożyć do wazy. W miseczce ubić żółtko z oliwą na lekki majonez, dodać trochę bulionu i świeże listki tymianku. Połączyć z resztą bulionu, przelać do wazy, doprawić do smaku. Podpieczone w piekarniku kawałki chleba rozłożyć na talerze, zalać zupą. Jeść natychmiast. tymianek