10 dużych ziemniaków,6 dużych cebul,30 dkg kiełbasy krakowskiej,30 dkg sera żółtego w kawałku,5 łyżek cebulki zapiekanej,sól,pieprz,tłuszcz do wysmarowania tortownicy - np. margaryna,1/3 kostki margaryny zwykłej,tortownica o śr. 24 cm Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Można
duża podwójna pierś z kurczaka (lub 2 małe), kostka rosołowa, 20 dag sera żółtego, puszka fasoli białej, puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, puszka pomidorów bez skórki lub 0.5 kg pomidorów świeżych, 2 cebule, 2 pietruszki, 3 marchewki, 3 ziemniaki, kawałek pora, kawałek selera, kawałek
kuchennym. Podawaj na liściach sałaty polane sosem..
Rada: możesz zrobić bardziej urozmaiconą wersję, układając na pasku mięsa na przemian dwa paski ugrillowanych warzyw i jeden sera, a na górze przykrywając drugim, paskiem mięsa. warzywa;cukinia;bakłażan;papryka;ser żółty;jajko;bułka;koncentrat pomidorowy
6 całych ryb (np. pstrąg) lub filetów z ryby,1/2 szklanki (ok. 75 g) mąki pszennej,1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,1/2 łyżeczki soli,3/4 szklanki (185 ml) oleju,sos:,1 duża cebula,2 papryki (zielona i żółta),1 papryczka chili,1/2 łyżeczki zgniecionych ziaren ziela angielskiego,1/3 szklanki (80