suche trawy do wazonu

Trawa pampasowa: dekoracyjna roślina do ogrodu i wazonu

Trawa pampasowa: dekoracyjna roślina do ogrodu i wazonu

Trawa pampasowa, znana też jako kortaderia pampasowa, to najbardziej dekoracyjna ze wszystkich traw ozdobnych. Ta roślina ma charakterystyczne, lekko niebieskawe liście oraz białe kwiatostany w kształcie pióropuszy. Trawa pampasowa pięknie wygląda w ogrodzie, jednak można też udekorować z jej pomocą mieszkanie. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Na Wielkanoc tulipany

Pomysły na wielkanocne stroki z wiosennymi tulipanami w roli głównej. Podpowiadamy proste sposoby, które pomogą stworzyć  efektowną kompozycje na świątecznym stole.

Letnie trendy

Letnie trendy operuje ciepłymi, wesołymi barwami: żółć, czerwień, oranż, róż. Sięga po popularne kwiaty: cynie, dalie, gerbery, róże, kosmosy. Bukiety komponowane są często w zwykłych domowych naczyniach i ozdabiane najprościej.

Liliowce - Hemerocallis

Należą do tej samej grupy roślin co trawy i rośliny cebulowe (czyli jednoliściennych). Jako byliny ogrodowe liliowce (Hemerocallis sp.) pod wieloma względami zasługują na najwyższą ocenę. Są długowieczne, wytrzymałe i przez cały sezon wegetacyjny mają dekoracyjne ulistnienie. Wiele, zwłaszcza

Dżem malinowy z trawą cytrynową

4-6 gałązek trawy cytrynowej,1 kg malin,1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,1 i 1/2 szklanki (300 g) cukru,40 g pektyny jabłkowej lub innego środka żelującego Trawę cytrynową myjemy, usuwamy wierzchnie warstwy, kroimy w kawałki. Miksujemy ją z malinami, sokiem z cytryny i cukrem. Masę przecieramy przez

Kokardki z krakowską suchą i parmezanem

2 laski Krakowskiej Suchej,5 łyżek oliwy z oliwek,1 średnia cebula,2 ząbki czosnku,2 łodygi trawy cytrynowej,skórka z 1 pomarańczy,2 puszki pomidorów,kieliszek białego wina,szczypta soli morskiej,makaron kokardki,ser Parmezan Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, smaż

Potrawka z jagnięciny z trawą cytrynową i marchewką

suchej patelni. Następnie rozgrzewamy oliwę. Krótko podsmażamy na niej paski skórki cytrynowej. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku kuchennym. Czosnek i trawę cytrynową dusimy na oliwie. Dodajemy mięso, krótko podsmażamy i wyjmujemy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy paski marchewki i liście buraka. Mieszamy

Zupa Pho

półtora litra esencjonalnego bulionu wołowego, 1 gwiazdka anyżu, 4-cm kawałek korzenia imbiru pokrojony w plasterki, 1 cebula, 3 goździki, 1 laska cynamonu, szczypta nasion kopru włoskiego, 2 łodygi trawy cytrynowej, 1 łyżka sosu rybnego, 1 pęczek kolendry, 1 limonka, 1 opakowanie kiełków fasoli

Najnowsze