cukrem, by je przykrył. Lekko wstrząsnąć i układać kolejne dwie warstwy. Słoik dobrze zakręcić. Robić tak, aż do wyczerpania pędów.
4. Gotowe słoiki postawić na parapet w słonecznym miejscu. Podczas wytapiania się syropu, obracać słoiki.(zależnie od natężenia promieni słonecznych i temperatury, może to
. Gotować aż warzywa zmiękną. Zblendować, dodać śmietanę, zagotować ponownie. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i octem balsamicznym. Podawać z pestkami dyni i słonecznika i odrobiną oleju z dyni. Dekoruję na talerzu listkami bazyli rosnącej na parapecie z innymi ziołami. Jako przekąskę do zupy
2 kg pigwy z krzewu pigwowca, 1 kg cukru, 1.5 l wódki czystej, 0.5 l spirytusu Owoce pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Zasypać cukrem, zamknąć w zakręcanym słoju; najlepiej, by stały na słonecznym parapecie. Poczekać dwa, trzy dni, aż puszczą sok i zaczną się marszczyć. Im dłużej stoją, tym
popuszczenie wodzy fantazji (parapet, szafa, podłoga). Gdy otrzymamy skruszony lód wsypujemy go do szklanki, tak aby 3/4 szklanki było zapełnione. Mieszamy dokładnie wszytkie składniki, dolewany Sprite'a, jeszcze raz mieszamy bierzemy słomkę i delektujemy się orzeźwiającym napojem. limonka;mięta;cukier;lód;