z mlekiem, roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wstawić do gorącego piekarnika (nagrzanego do 180°C) i piec 50-60 min (czas pieczenia zależy od grubości zapiekanki). Ładnie zrumienione postawić na stół. Serwować jako dodatek do mięs. Takie ziemniaki można przygotować wcześniej
kulkę. Ułożyć je na wyścielonej pergaminem blasze do pieczenia. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C. Ładnie zrumienione kulki przełożyć na półmisek (można w każdą wbić szpadkę) i podać na stół. Kulki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. oliwki;papryka;anchois;mąka
bardzo starannie umyj (najpierw w misce z dużą ilością wody, a potem pod bieżącą wodą) i osusz w specjalnej suszarce do sałaty lub na czystej ściereczce.
Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę albo jak najdrobniej go posiekaj i zmiażdż nożem, a potem leciutko posól. Natrzyj tą "pastą" kromki bułki
dodać cukier, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce. ( Ja bardzo często drożdże w kubku stawiam na innym kubku do którego wlewam ciepłą wodę i tak je ogrzewam ). Na blat stołu wysypać mąkę i sól, wymieszać. Gdy drożdże już urosną wlać je do mąki, ja wlewam pomału mieszając drewnianą łyżką, dodać też