sciany z dodatkami starej cegly

Sałatka nicejska po staremu, podana w miseczkach

. Czosnek obierz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem pokrojonego czosnku, dodaj pokrojony chleb. Smaż, aż grzanki będą złociste. Grzanki podawaj osobno lub posyp nimi sałatkę. tuńczyk w sosie własnym;sałata;pomidorki koktajlowe;jajko;cebula;anchois;kapary;oliwki;ocet jabłkowy;czosnek

tempeh tahini z imbirem

bulion warzywny i stary imbir, trochę cytryny i łyżkę sosu sojowego, zdejmujemy z ognia wciskamy czosnek, jeszcze raz mieszamy serwowanie. Smażony tempeh układamy obok ryżu, polewamy sosem tahini i posypujemy siekaną kolendrą, można podać z ćwiartkami cytryny i słodko pikantnym dodatkiem typu chutney

Gulabdżameny

podsmażyły. W tym czasie w innym garnku podgrzać cukier aż do częściowego rozpuszczenia (karmel), zalać wodą i zagotować. Jako aromat można dodać przypraw korzennych (mp. kardamon, odrobina gałki muszkatołowej lub wanilii) albo zastosować gotowe aromaty. Można również nie dodawać żadnych dodatków smakowych

Pizza bez glutenu

nie myjemy słoika i zawsze zostawiamy trochę "starego" zakwasu i uzupełniamy go, dodając składniki jak powyżej. Ciasto: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie łączymy. Rozrabiamy, aż ciasto będzie klejące. Dzielimy na 2 części. Wkładamy do miski i przykrywamy folią

Najnowsze