przeniesienie licznika wody

Tradycyjne włoskie ciasto na pizzę

400 g mąki, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli Drożdże, cukier i wodę wymieszać w misce, odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać do miski, zrobić w środku dołek. Wlać rozrobione drożdże. Zagnieść ciasto. Przenieść na obsypaną

Pierogi z wiśniami

ciasto: 600 g mąki, 1 żółtko, 300 ml ciepłej przegotowanej wody, 10 dag masła, sól farsz: 1/2 kg wiśni, 200 ml wiśniówki, cukier Do płaskiej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są

Ciasto pierogowe

600 g mąki, 1 żółtko, 300 ml ciepłej przegotowanej wody, 10 dag masła, sól Do płaskiej miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę. Wbić żółtko. Widelcem delikatnie je rozmieszać. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Dodać szczyptę soli. Kiedy składniki są już połączone, dodać masło. Przenieść ciasto na blat

Ogórki kwaszone w słoju

zestruganego korzenia chrzanu, garść kopru i zalać gorącą zalewą. Na słoje założyć gumki, zacisnąć sprężarką i odstawić na dwa dni - temperatura w pomieszczeniu powinna być pokojowa. Dopiero potem można przenieść słoiki do piwnicy. ogórki;chrzan;woda;

Chleb Australijski

500 gr cukinii, 1 1/2 łyżki soli, 40 gr drożdży, 3 1/2 dl ciepłej wody, 200 gr marchewki, 350 gr mąki pszennej, 350 gr mąki żytniej razowej, oliwa z oliwek do posmarowania chleba Zetrzeć na grubych oczkach tarki cukinię, położyć w sitku i zasypać 1 łyżką soli, wymieszać. Odczekać 20 minut

Najnowsze