praska kolor czarny

Praskie zrazy wieprzowe

6 kawałków schabu bez kości o grubości ok 2 cm, 15 dag surowego boczku, 6 łyżek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 250 ml jasnego piwa, mąka pszenna, cytryna, 8 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, olej do

Kluski czarne

przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Połączyć ziemniaki gotowane z tartymi, wymieszać i wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków

Panierowany łosoś na czarnym risotto

Składniki dla 1 osoby Sos:, 1 żółtko, 1/3 szklanki śmietanki 30%, odrobina soku z cytryny, po 1/2 łyżeczki kawioru czerwonego i czarnego, sól i cukier do smaku, Risotto:, 1 łyżka oliwy, 5 łyżek czarnego ryżu (typu venere można też użyć arborio), 1/3 małej cebul, ok

Kulki z czarnej fasoli po indyjsku

400 g suchej czarnej fasoli o małych ziarnach,2 łyżeczki mielonej kozieradki,200 g migdałów w płatkach,2 ząbki czosnku,1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,2-3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego),sól,olej do smażenia Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, następnego dnia

Mus z czerwonej papryki podany z gotowaną czarną soczewicą i dressingiem z bazylii

1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, żelatyna w płatkach, 100 ml śmietany 36 proc., 50 g masła, 1 cebula szalotka, 70 g czarnej soczewicy, pęczek bazylii (lub gotowy sos pesto), 90 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki orzeszków piniowych, sól, pieprz Paprykę natrzyj oliwą i przeciśniętym przez

Najnowsze