1 opakowanie budyniu waniliowego,
1/2 litra mleka,
1 łyżka cukru (jeśli budyń był bez cukru),
1 opakowanie mrożonych malin Maliny bez rozmrażania przełóż do rondelka i na małym ogniu zagotuj, następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Sos ponownie podgrzej i ponownie na małym ogniu
6 płatów śledziowych,cebula,2 kwaśne jabłka,4 łyżki gęstej śmietany,pieprz Płaty śledziowe osączamy. Kroimy w poprzek na 1,5-cm paski. Cebulę siekamy. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko i cebulę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem. Śledzia wykładamy na mały półmisek
4 łyżki sproszkowanego SAHLAB (dostępne w sklepach orientalnych),
4 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
1/4 łyżeczki szafranu rozpuszczona w 3 łyżkach wody różanej,
pół szklanki kremówki,
2 łyżki pistacji do dekoracji. 1. Rozpuszczamy sahlab w 1 szklance mleka. Mieszamy, by pozbyć się grudek
2. w
6 dużych ziemniaków, 1-2 jajka, 3-4 łyżki mąki, sól, pieprz, olej Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy
3 małe świeże papryki ( zielona; żółta i czerwona),
cukinia, bakłażan, opakowanie makaronu penne ,3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek extra vergine, przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz - Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki oczyścić