potrawy w brytfannie rzymskiej

Pieczeń rzymska

pietruszki, po 1/2 łyżeczki rozmarynu, tymianku oraz estragonu, 2 łyżeczki jarzynki, sól, pieprz do przygotowania brytfanny: 1 łyżka margaryny, 1 łyżka bułki tartej Grzyby umyć, moczyć 1 godz. w wodzie, gotować 30 min w tej samej wodzie, ostudzić i pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Bułki

Pieczeń rzymska

tak duży arkusz pergaminu, byś zdołała nim dokładnie owinąć przygotowaną wąską blachę lub brytfannę. Nasmaruj pergamin sklarowanym masłem, wyłóż na nią połowę masy mięsnej i uformuj w prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Na środku papieru, wzdłuż jego dłuższego boku, ułóż

Zapiekanka z ziemniaków, warzyw i kurczaka

2 kg ziemniaków, 0.5 kg bialej kapusty, 5 dkg pieczarek, 2 filety z kurczaka (całe), masło, pieprz, przyprawa do potraw z ziemniaków, czosnek (dowolnie) Ziemniaki obrac i pokroic w cienkie plastry, kapustę poszatkować drobno, pieczarki niezbyt drobno, pierś w średnia kostkę. Na dno brytfanny włożyć

Coda alla vaccinara (danie z krowiego ogona)

1 krowi ogon, 4 marchewki, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 200 ml czerwonego wina, 1 seler naciowy, 5 dag słoniny lub smalcu, 1 puszka przecieru pomidorowego, natka pietruszki, sól, pieprz Danie to zawdzięczamy oszczędności rzymskich vaccinari, czyli rzeźników. Gdy znaleźli już nabywców na lepsze

Gęsi pipek

ząbki czosnku, zeszklij. Smaż 5 minut, a potem włóż sparzone żołądki. Przypraw solą, pieprzem i curry, zalej niedużą ilością wody, duś 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj potrawę i uzupełniaj wyparowaną wodę. Wsadź brytfannę do gorącego piekarnika na 30 minut. Po 15-20

Najnowsze