10 małych papryczek chili,15 dkg soli gruboziarnistej Małe papryczki chili umyć, osuszyć, drobno pokroić (można to zrobić w rękawiczkach). Wszystko wsypać do małego miksera (siekającego) i wszystko razem zmiksować. Wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do
1 szklanka mąki pszennej lub mąki kukurydzianej, 4/5 szklanki wody, 1/5 szklanki oleju, sól Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem. Po wielu bataliach z łamiącą się tortillą nareszcie wpadłem na niezły pomysł:
Do garnka wsypujemy szklankę mąki, do tego dodajemy 1/5 szklanki oleju, 4/5
3 szkl. mąki,
1 kostka margaryny,
1 szkl śmietany Margarynę posiekać nożem z mąką dodać śmietanę szybko wyrobić ciasto, włożyć na godzinę do lodówki, można zrobić też wcześniej.
1. ciasteczka - wykrawać ciasteczka moczyć w białku jajka i cukrze piec na złoty kolor.
2. paszteciki
. Wykorzystując ten pomysł choinkę możemy zrobić z dowolnego ciasta np piernikowego lub murzynka. mąka;masło;cukier puder;jajko;czekolada;cukier waniliowy;mleko;proszek do pieczenia;
samego dorsza. Przykryj folią aluminiową. Formę wstaw do kąpieli wodnej, piecz 45 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu wstaw na 3 godziny do lodówki. Zrób sos: śmietankę połącz z winem i sokiem cytrynowym, zagotuj, wymieszaj ze szczypiorkiem. Formę odwróć dnem do góry, terrinę wyłóż na półmisek. Podawaj