1 kg ziemniaków obranych ze skórki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 40 g masła, sól, kminek Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, włożyć do osolonej, wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Odcedzić. Ułożyć na blaszce do pieczenia płaską stroną do dołu. Ponakłuwać widelcem górną
1/2 kg małych ziemniaków, kilka gałązek świeżej mięty, 40 g masła, sól, świeżo zmielony pieprz Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C. Przygotować arkusz pergaminu. Na środku ułożyć ziemniaki. Posypać posiekaną miętą, solą i pieprzem, na wierzch położyć masło. Końce papieru złożyć razem i zawinąć
stopni na około 40-45 minut z termoobiegiem). Jak się upiecze otwieramy piekarnik, wyjmujemy biszkopt i z wysokości około jednego metra upuszczamy biszkopt (w tortownicy oczywiście) jeszcze gorący na podłogę. To usuwa zbędne pęcherzyki powietrza i potem się lepiej kroi.Otwieramy tortownicę i wykładamy na
saszetki (wykorzystany Winiary pomysł na roladki schabowe w sosie serowym),
troszkę startego żółtego sera,
sól,
pieprz, Dobieramy tyle ziemniaków ile potrzeba nam do ułożenia w naczyniu żaroodpornym, i gotujemy je bez obierania tylko tak aby ich nie rozgotować.
Mięso mielone podsmażamy na patelni
3 średnie bakłażany, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 drobno posiekane szalotki, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 pokrojony w kostkę pomidor, 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego, 1 szklanka soku pomidorowego, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól, 1 łyżka posiekanej natki Pomysł na faszerowanie