10 małych papryczek chili,15 dkg soli gruboziarnistej Małe papryczki chili umyć, osuszyć, drobno pokroić (można to zrobić w rękawiczkach). Wszystko wsypać do małego miksera (siekającego) i wszystko razem zmiksować. Wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do
słoiczek zielonych pomidorów, 2 papryczki jalapeno, 4 łyżki posiekanych liści kolendry, 2 utarte ząbki czosnku, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, sok cytryny, sól, cukier Posiekane pomidory ze słoiczka połączyć z resztą składników. Drobno posiekaną papryczkę jalapeno dodawać stopniowo, zgodnie z
Podwójna pierś z kurczaka,
1 pomysł na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym,
Śmietana 12 % do sałatek,
Ser żółty,
Koperek ,
Makaron świderki Lubella,
Warzywa na patelnię Hortex,
Przyprawa do kurczaka/gyrosa (Prymat), Mięso pokroić w kosteczkę, usmażyć na patelni aż do uzyskania ładnego koloru, w
1/2 kg małych ziemniaków, kilka gałązek świeżej mięty, 40 g masła, sól, świeżo zmielony pieprz Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C. Przygotować arkusz pergaminu. Na środku ułożyć ziemniaki. Posypać posiekaną miętą, solą i pieprzem, na wierzch położyć masło. Końce papieru złożyć razem i zawinąć
saszetki (wykorzystany Winiary pomysł na roladki schabowe w sosie serowym),
troszkę startego żółtego sera,
sól,
pieprz, Dobieramy tyle ziemniaków ile potrzeba nam do ułożenia w naczyniu żaroodpornym, i gotujemy je bez obierania tylko tak aby ich nie rozgotować.
Mięso mielone podsmażamy na patelni