polskie dekoracje na wielkanoc

Wioleta Bednarczyk/DZ

Wielkanoc 2020: top 3 trendy w aranżacji wnętrza

Wielkanoc 2020: top 3 trendy w aranżacji wnętrza

Wielkanoc 2020 jest inspirowana subtelnymi formami natury. Co powiesz na świąteczne wnętrze pełne lnu, pisanek o delikatnych barwach, ale także zielonych roślin - nie tylko w doniczkach? Temu, co od dawna znane, nadajemy nowoczesną formę.

Wielkanoc - akcesoria do świątecznych dań i wypieków

Wielkanoc tuż tuż, dlatego warto pomyśleć o pysznościach, które będziemy przygotowywać na świąteczny stół. Do wypieków niezbędne będą funkcjonalne foremki i stemple z wzorkami, a na jajka przydadzą się efektowne talerze. Jakie akcesoria wybrać? Podpowiadamy!

Wielkanoc na stole - propozycje od marki Fyrklövern

Śniadanie Wielkanocne to jeden z najbardziej uroczystych posiłków w roku. Odświętnie przygotowany stół pełen smakołyków i wiosenna atmosfera sprawiają, że czekamy na ten czas z utęsknieniem. Tak szczególny moment wymaga odpowiedniej oprawy, która pomoże domownikom i zaproszonym gościom poczuć się zupełnie wyjątkowo. W trosce o nasze przeżycia estetyczne w trakcie Świąt Wielkanocnych marka Fyrklövern zaproponowała niezwykle eleganckie zestawy porcelany, których nie powstydziłaby się nawet szwedzka księżniczka!

Tradycje wielkanocne w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Tradycje wielkanocne w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

. Mieszkanki Zalipia (wieś między Kielcami a Tarnowem) do dziś malują domy i zabudowania gospodarskie. Wielkanocne dekoracje z rzeżuchą krok po korku W niektórych regionach Polski panował osobliwy zwyczaj - na tydzień przed Niedzielą Palmową gospodynie wiejskie przestawały piec chleb. Zakaz panował aż do

Przygotuj się do świąt razem z Lidlem!

Przygotuj się do świąt razem z Lidlem!

, kolaż ładnydom Świąteczne wypieki nie mogą pozostać bez odpowiedniej oprawy. Standardowy wygląd ciast odchodzi do lamusa, dlatego w każdej kuchni powinny znaleźć się foremki o nietypowych kształtach oraz akcesoria do dekoracji i zdobień. Bardzo modne stało się przygotowywanie na różne okazje muffinek

Babka na Wielkanoc

500 g mąki, 250 g margaryny, 150 g cukru, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 200 ml mleka, 100 g rodzynek, płatki migdałów i polewa do dekoracji Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka, mleko, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić

Truskawki tiramisu po polsku

200g podłużnych biszkoptów,300g świeżych truskawek,250g półtłustego twarogu,100g cukru pudru,200ml śmietanki 30%,2 łyżki likieru migdałowego,100ml świeżo zaparzonej kawy,10g mlecznej czekolady Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i

Mazurek polski z kajmakiem

Ciasto:, 30 dag mąki, 15 dag masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 mała torebka cukru waniliowego, 10 dag cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka śmietany, masło i mąka do formy Masa kajmakowa:, 1/2 kg krówek, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła Do dekoracji:, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa

Sałatka majonezowa z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem

1 puszka tuńczyka w sosie własnym,3 jajka,świeży ogórek (o długości około 30 cm),majonez,sól i pieprz do smaku,koperek do dekoracji Tuńczyka odsączamy na sicie, a następnie przekładamy do miski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórka myjemy, usuwamy gniazdo nasienne (w ten

Frigolotti (ciasto z Rzymu)

25 dag mąki pszennej, 17.5 dag masła, 15 dag cukru, 20 dag zmielonych migdałów, 1 jajko, 1 g drożdży w proszku, 1 aromat waniliowy, skórka otarta z 2 cytryn, 10 dag płatków ciemnej czekolady, 15 dag wyłuskanych orzechów laskowych do dekoracji Lubiane w Wiecznym Mieście, choć pochodzą z Trentino na

Najnowsze