6 kawałków schabu bez kości o grubości ok 2 cm, 15 dag surowego boczku, 6 łyżek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 250 ml jasnego piwa, mąka pszenna, cytryna, 8 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, olej do
1 opakowanie cista francuskiego,
1/2 słoiczka marmolady twardej,
cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy (ja miałam schłodzone tylko, więc ta część mnie ominęła) i kroimy na trójkąty (bardziej obrazowo: ciasto kroimy na prostokąty, a każdy prostokąt należy przekroić po
i podsmażamy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Dodajemy obie musztardy i mascarpone. Przykrywamy i dusimy 15 minut na niewielkim ogniu. Wrzucamy oczyszczoną fasolkę, dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Dusimy jeszcze 5 minut.
Musztarda Dijon to francuski przysmak, który podaje się nie tylko
można przykryć wilgotną ściereczką by ciasto nie wyschło.
Nadzienie:
Przełożyć ser do miseczki dodając śmietanę lub trochę mleka i cukier według uznania. Wszystko razem wymieszać.
Przygotowanie:
Do każdego trójkącika z cista francuskiego dać trochę masy serowej i zwinąć trójkącik zaginając
400 g karkówki wieprzowej,3 łyżki musztardy francuskiej,3 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżka miodu,4 ząbki czosnku,4 ziela angielskie,kolorowy pieprz,sól Karkówkę myjemy, kroimy na porcję, lekko oklepujemy tłuczkiem.
Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
W miseczce mieszamy musztardę, oliwę i miód