1 opakowanie (400 g) mieszanki kompotowej,2 łyżki cukru,1 litr wody Owoce zalej wodą, dopraw cukrem, zagotuj, wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką, ma pod nią stygnąć. cukier;woda;
4 jabłka,400 g wiśni,3 łyżki cukru,1 i 1/2 litra wody Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Przełóż do garnka, dodaj wiśnie, zalej wodą, dopraw cukrem i zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i ostudź. jabłka;wiśnie;cukier;woda;
4 gruszki,1/2 kg śliwek,1-2 łyżki cukru,1 i 1/2 litra wody Gruszki umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Przełóż owoce do garnka, zalej wodą, dopraw cukrem i zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj garnek pokrywką i ostudź. gruszki;śliwki;cukier
. Przypraw solą i pieprzem, ułóż warstwę kiełbasy. Następnie znów ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i kiełbasy - aż do wypełnienia kociołka. Na ostatniej warstwie ułóż pozostałe plastry boczku. Przykryj garnek pokrywką, obciąż ją kamieniem lub przyklej do otoku garnka mokrą gliną (jeśli masz specjalny kociołek
500 g czerwonych porzeczek,500 g moreli,1 laska cynamonu,cukier do smaku Owoce umyj i osusz, porzeczki oberwij z gałązek, z moreli usuń pestki. Owoce przełóż do garnka i zalej około 1,5 litra wody. Wrzuć cynamon i wsyp 3 łyżki cukru. Zagotuj, a następnie przykryj garnek pokrywką i wyłącz ogień