1 seler,4 marchewki,1 jabłko odmiany szara reneta,sok z 1/2 cytryny,pęczek pietruszki,szczypta soli,2-4 łyżki oliwy Selera, marchew i jabłko obieramy, ścieramy w malakserze lub na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli. Kroimy drobno umytą i osuszoną
1 kg śliwek bez pestek,
1 szklanka cukru białego,
1 łyżeczka octu Śliwki umyj. Włóż do garnka z grubym dnem, wymieszaj z octem (aby zachowały ładny kolor) i smaż, aż zmiękną i wyparuje sok. Może to potrwać parę dni (po parę godzin dziennie). Smaż aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Na koniec dodaj
smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe. Surowe krewetki smaży się, aż będą miały piękny różowy kolor). Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj
szaszłyków i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe. Surowe krewetki smaży się, aż będą miały piękny różowy kolor). Posyp posiekanym szczypiorkiem i
1/2 opakowania ciasta francuskiego, 200 g świeżej kaszanki, 50 g masła, 3 duże jabłka (szare renety, zielone), 1 łyżka cukru, 2 gałązki rozmarynu Ciasto rozwałkowujemy nas prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Wkładamy do formy. Wałeczkiem z ciasta wyklejamy brzeg. Piekarnik nadgrzewamy do 200°C. Dwa