4-5 łyżek zakwasu żytniego,250 ml wody letniej przegotowanej,250 g mąki żytniej razowej typ 2000,ciasto chlebowe:,150 ml wody letniej przegotowanej,250 g mąki pszennej,150 g mąki pszennej razowej,3 płaskie łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru,1 łyżka masła,3 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki ziaren dyni,3
Ponadto:bułka tarta i margaryna do blaszki 1.jajka ubić z cukrem2.mąkę wymieszaćz proszkiem do pieczenia i dodawać do jajek3.margarynę roztopići letnią wlać do masy 4.jabłka umyć obraći zetrzeć na tartce o grubych oczkach5. do jabłek dodać bułkę tartą wymieszać6.blaszkę o wymiarach 25x40 cm posmarować margaryną
- mąka pszenna 4 szklanki,
- mąka żytnia 2 szklanki,
- sól 1 łyżka,
- drożdże 2 dag,
- kwaśny rozczyn 35 dag,
- mąka do posypania Mąkę przesiać z solą do miski. Zrobić w nich wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać do nich rozczyn i 1,5 szklanki letniej wody. Z tych składników
łyżeczki,
7) sol 1.5 łyżeczki,
8) maka pszenna typ 405 3 kubeczki 250 gramowe,
9) drożdże w proszku 2 &; 188; łyżeczki lub świeże ok. 30 gramów "Home Bread Baguette": Przed dodaniem składników do wypiekacza Moulinex, na patelni musimy rozgrzać oliwę z oliwek, zdjąć z ognia, dodać wyciśnięty
CIASTO:
1 kg mąki
250g cukru
150 g masła
4 żółtka z jajka
500ml mleka
50g drożdży
cukier waniliowy
MASA MAKOWA:
ok 1 kg masy makowej
4 białka z jajka
100 masła
olejek migdałowy
50g rodzynek 1. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku i