Restauracja Dom Polski znajduje się w willi stworzonej na wzór dworku ziemiańskiego, przy ulicy Francuskiej na Saskiej Kępie. W sezonie letnim funkcjonuje ogród, gdzie w spokoju można... mazowieckie Warszawa Francuska 11 03-906
50 dag maki pszennej,
2 łyżeczki soli morskiej,
2 dag drożdży,
3 łyżki oliwy Drożdże rozkruszyć, wymieszać ze szklanką letniej wody. Składniki umieścić w pojemniku wypiekacza do chleba: drożdże rozpuszczone w wodzie, mąkę, sól, oliwę (nie dodawać bezpośrednio oliwy przy drożdżach - chleb nie
Składniki na 11 sztuk:,500 g mąki pszennej chlebowej,pół szklanki letniego mleka,pół szklanki letniej wody,2 łyżki oleju słonecznikowego,1 jajko,1 łyżeczka soli,12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych,Ponadto:,1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania,Nadzienie:,500 g
10 g suchych drożdży,
200 ml letniego mleka,
70 g cukru pudru + 1 łyżka,
470 g mąki tortowej + 2 łyżki,
1/2 łyżeczki soli,
2 jajka,
50 g masła,
50 g smalcu,
Na orzechowe nadzienie:
200 g orzechów,
1 żółtko,
2 łyżki płynnego miodu, 1. Podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże z 1