1 filet z kurczaka,600 g fioletowych (truflowych) ziemniaków,1 łyżka rozmarynu,3 łyżki rodzynków,olej do smażenia,sok z limonki,2 łyżki oliwy,sól Ziemniaki umyć, gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć z
50 dag mięsa wołowego (schabu), 5 dag słodkiej czerwonej papryki mielonej, 5 dag ostrej czerwonej papryki mielonej, 15 dag soli, 1 dag pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 10 dag kozieradki drobno zmielonej, 1/2 szklanki gorącej wody 8211; należy go regularnie odlewać co najmniej 1 raz dziennie. Po
spiżarni. Przewracaj 2-3 razy dziennie. Skruszałe mięso wyjmij z marynaty, w nacięcia wetknij plastry boczku. Następnie obsmaż strusinę z obu stron na oleju i przełóż do brytfanny. Bulion zagotuj i gorącym polej mięso. Wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz, aż mięso będzie miękkie. Trwa
temperaturze pokojowej na trzy dni, raz dziennie mieszając zaczyn. Dzień przed pieczeniem przygotuj ciasto: rozpuść pokruszone drożdże w mleku, a następnie zmiksuj z miodem i zakwasem. Masę wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodaj sól oraz mąkę żytnią i pszenną, wyrób ciasto, aż będzie elastyczne