zagniatamy ręką. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami.
Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na
30 dag gotowego ciasta francuskiego, 40 dag truskawek pokrojonych w plasterki Sos truskawkowy:, 50 dag truskawek, 20 dag cukru pudru Pasek czekoladowy:, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (zaw. kakao min. 50%) Przygotuj krem waniliowy: utrzyj jajka z cukrem, dodaj mąkę. Rozetnij laskę wanilii i
1 pomarańcza,
200 g cukru pudru,
100 ml Campari,
600 ml wody Wodę zagotować z cukrem. Za pomocą obieraczki do warzyw obrać kilka pasków pomarańczy. Dodać je do syropu. Po wystygnięciu wyjąć skórkę. Dodać campari. Przelać płyn do pojemnika i zamrozić.Tak jak w poprzednich przepisach - po
50 dag maki pszennej,
2 łyżeczki soli morskiej,
2 dag drożdży,
3 łyżki oliwy Drożdże rozkruszyć, wymieszać ze szklanką letniej wody. Składniki umieścić w pojemniku wypiekacza do chleba: drożdże rozpuszczone w wodzie, mąkę, sól, oliwę (nie dodawać bezpośrednio oliwy przy drożdżach - chleb nie
należy postąpić podobnie, ale już bez barwnika. Gotowe ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 4 godziny.
Po schłodzeniu ciasto, rozwałkować na 2 mm i podzielić na paski ok. 5-6 cm. Układać na przemian czerwone i jasne paski jeden na drugim, tworząc jakby sztabę; co 3 warstwy układać