100 g suszonych śliwek (bez siarki),1 łyżeczka syropu z agawy/miodu (opcjonalnie),1/4 łyżeczki cynamonu,szczypta kardamonu,szczypta soli himalajskiej (może być morska),1 łyżeczka soku z cytryny,szczypta kurkumy Śliwki włożyłam do pojemnika i zalałam wrzątkiem tak aby je przykrywał. Zamknęłam
1 pomarańcza,
200 g cukru pudru,
100 ml Campari,
600 ml wody Wodę zagotować z cukrem. Za pomocą obieraczki do warzyw obrać kilka pasków pomarańczy. Dodać je do syropu. Po wystygnięciu wyjąć skórkę. Dodać campari. Przelać płyn do pojemnika i zamrozić.Tak jak w poprzednich przepisach - po
200 ml letniej tłustego lub półtłustego mleka,
100 ml letniej wody,
450 g mąki pszennej,
1.5 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru,
25 g masła (rozpuszczonego/zmiękczonego lub pokrojonego w kostkę),
1 łyżeczka drożdży w proszku Na wodę i mleko posypać mąkę, tak żeby kompletnie zakryć powierzchnię
600 ml śmietany 30-36%, 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g, 80-100 ml mocnego naparu z kawy, opcjonalnie 1-2 łyżki spirytusu lub 50 ml naparu z kawy i 50 ml likieru kawowego Wszystkie składniki wlać do dużej miski i miksować aż zrobi się puszysta masa. Przelać do 2 litrowego pojemnika i
350 g mąki typu 550, 150 g mąki orkiszowej, 250 ml ciepłej wody, łyżka miękkiego masła lub oliwy, łyżka cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki słonecznika, łyżka dyni, łyżka płatków migdałowych, łyżka żurawiny, 12.5 g (1/8 kostki 100 g) świeżych drożdży Drożdże umieszczamy na talerzyku, kruszymy, mieszamy z