Woda - 200 ml,
Oliwa z oliwek- 1 łyżka stołowa,
Świeży posiekany rozmaryn- 2 łyżki stołowe,
Czosnek- 3 ząbki,
Maka 500- 350 g,
Sól- 1 łyżeczka ,
Suche drożdże- 0.5 łyżeczki Wodę i oliwę z oliwek wlewamy do pojemnika do wypieku chleba. Czosnek obieramy i wyciskamy również do pojemnika
500 g oliwek drylowanych zielonych i czarnych (najlepiej greckie lub hiszpańskie),1/2 pęczka kolendry,1/2 pęczka bazylii,200 ml oliwy z pomidorów suszonych,2 papryczki chili,1 ząbek czosnku,sok z 1/2 cytryny Posiekaj drobniutko papryczki, czosnek i zioła. Do dużego pojemnika lub słoja wsyp oliwki
półtorej szklanki wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, średnia cebula, 550g mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży instant Cebulę drobno kroimy, a następnie smażymy na złoty kolor na oliwie z oliwek. Do pojemnika wlewamy wodę, wsypujemy pozostałe składniki razem z cebulką. Wypiekacz do chleba
250 g lodów waniliowych,
1/2 l mleka,
2 pojemniki malin,
1/2 tabliczki białej czekolady Maliny włożyć na godzinę do zamrażalnika. W blenderze wymieszać lody z mlekiem i malinami. Przelać do szklanek. Czekoladę pokruszyć na małe kawałki i wrzucić do koktajlu. lody waniliowe;mleko;maliny;czekolada;
2 platy soli10 dkg papryki czerwonej swiezej,2 dkg kaparow,szczypiorek,sol.pieprz,20mil.wina bialego.cytrynajedna krewetka typu Gambas16/20 sole doprawiamy pieprzem i sola.na srodku ukladamy papryke i kapary.calosc zwijamy w rulon i na gorze zwijanca za pomoca wykalaczki mocujemy krewetke.Calosc