!
Do ostudzonej formy wlać ubitą ze wszystkich składników mikserem masę.
Formę włożyć do garnka z gorącą wodą (kąpiel wodna ) i do
piekarnika na ok. 70 min., temp. 210 C. Sprawdzić patyczkiem.
Schłodzić. Nożem o okrągłym zakończeniu przesunąć po wewnętrznych ściankach
. ausztechera (okrągła, metalowa obręcz). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz 10 min.
Zmiksuj pieczywo z rozmarynem do uzyskania konsystencji okruchów.
Listki bazylii wymieszaj z octem winnym i oliwą z oliwek, dopraw pieprzem i solą.
Upieczonego sandacza wyjmij z formy i obtocz w
paczka gotowego ciasta francuskiego lub kruchego (można kupić w supermarketach), 5-8 gruszek, 150 g masła, 100 g cukru Wysmarować masłem foremkę (najlepiej okrągłą o średnicy 24 cm). Posypać dno foremki cukrem (50 g). Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion, ułożyć w foremce
masa. Łyżką nakładać małe porcje ciasta na papier do pieczenia tak, aby powstały okrągłe, cienkie ciastka. Piec ok. 10 min w temp. 180 st. C. Ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i skórką cytrynową. Na talerzu położyć ciastka, nakładać śmietanę, owoce, przykrywać drugim ciastkiem. Posypać cukrem pudrem
, mozzarellę pokrój na kawałki. Do głębokich talerzy rozdziel porwaną w kawałki radicchio, rukolę, ogórek i mozzarellę. Dodaj pokrojonego w kostkę melona. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą.
Rada: Jeśli używasz małych okrągłych mozzarelli, tzw. ovoletti, również z melona przygotuj kulki