jednym żółtku. Miksujemy trochę. Wyłączamy mikser i drewnianą łyżką powoli mieszamy pianę i przesianą mąkę z proszkiem, powoli, po trochu i delikatnie, ale energicznie. Wylewamy do tortownicy 26 cm, oczywiście dno smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180
stopniowo do masy (ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170C około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z
ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijajmy. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiewamy mąki i kakao - mieszamy. Wsypujemy bardzo delikatnie do ciasta i łączymy, najlepiej drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy