, podgrzewamy ok. 30 minut, aby masa dobrze odparowała i zgęstniała. Upieczone placki wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na pergaminie na blat kuchenny. Na każdym placku rozsmarowujemy część (1/2 lub 1/3 - w zależności od liczby placków) masy pomarańczowej, zostawiając wzdłuż brzegów wąskie marginesy ciasta
, płastuga czy pstrąg (jeśli są duże, to wystarczą 4 filety),gałązki świeżego koperku do przybrania,ćwiartki cytryny do podania Łososia, szalotkę i koperek włożyć do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę (puree). Dodać białka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Powtórnie zmiksować.
Filety
. Buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Limonkę umyć. Koperek drobno posiekać. Na kuchennym blacie rozłożyć folię spożywczą. Wysypać na nią połowę mieszanki sypkiej (sól, cukier, gałka) następnie wyłożyć na nią łososia skórą do dołu. Rybę posypać z góry pozostałą częścią mieszanki. Zetrzeć na
pieprz,do podania:,parmezan Gnocchi: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać jajko, starty na tarce parmezan, mąkę, szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Stolnicę lub blat
startego 2 cm świeżego imbiru.
- Łososia można przygotować szybciej poprzez nałożenie na niego pasty powstałej z: połowy łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżek świeżej kolendry, 1 łyżki soku z cytryny. Rybę należy odstawić na blacie kuchennym na 15 minut i smażyć tak jak w przepisie powyżej. łosoś