ciasto:,130 g masła,150 g mleczka kokosowego,170 g cukru,320 g mąki,2 jajka,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody,szczypta soli,glazura:,2 łyżki mleczka kokosowego,1 łyżka mleka,6+7 łyżek cukru pudru Ciasto: W garnku podgrzewamy mleko, masło i cukier, aż się rozpuszczą i połączą, ale
, wymieszaj. Połącz cukier z wiórkami kokosowymi i mąką, dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Kwadratową formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Wyjmij, ostudź. Przygotuj glazurę: posiekaj czekoladę, stop razem z masłem w kąpieli wodnej. Powierzchnię ostudzonego
Pół kg mąki tortowej,3\4szkl. cukru,2 p. proszku do pieczenia,2 p. cukru waniliowego,1 szkl. kakao ciemnego,4 jajka,1 duża śmietana 12procentowa,4 duże jabłka najlepiej winne,4 łyżki oliwy,pół szklanki płatków kukurydzianych
Glazura: 2 łyżki czubate kakao,pół szklanki cukru pudru, niewielka ilość
masłem w kąpieli wodnej. Powierzchnię ostudzonego ciasta pokryć glazurą. Kroić na porcje, gdy czekolada zastygnie. Podawać z lodami waniliowymi czekolada;masło;jajko;miód;cukier puder;wiórki kokosowe;mąka;tłuszcz;czekolada;masło;
do miski.
Dodajemy pojedynczo jajka, ubijając je drezniana łyżką, aż się połączą. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa, na tyle gęsta, by wyciskać ją szprycą.
Jeżeli ciasta ptysiowego nie zużywamy od razu, trzeba je polać po wierzchu glazurą z 1 jajka ubitego z 1 łyżką mleka, żeby nie