minut. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy talerzem i delikatnie odwracamy (pomarańcze znajdą się na wierzchu ciasta). Uważajmy, by nie oparzyć się wypływającym z formy gorącym karmelem - całą operację najlepiej przeprowadzić w rękawicach kuchennych. Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło, np. z bitą
, aż uzyskasz lśniące gładkie ciasto odchodzące od ścianek. Zdejmij z ognia, dodaj jedną łyżkę soku z pomarańczy i cały czas mieszaj, aż ciasto ostygnie. Następnie pojedynczo wbijaj jajka i każdorazowo dobrze wmieszaj (możesz użyć robota kuchennego). Mieszanie przerwij, kiedy masa zacznie tracić połysk
połączenia składników, ubij serek, śmietankę, cukier, kardamon (lub cynamon), łyżkę miodu oraz skórkę z pomarańczy (jeśli będziesz długo ubijać, krem może się zwarzyć).
Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę i niewielkim ostrym nożem wytnij fileciki. Odłóż je na chwilę na papier kuchenny, aby trochę odsączyć
2 szklanki mąki pszennej, 10 dkg cukru, 7 żółtek, cukier waniliowy, 3/4 szklanki mleka, 10 dkg masła prawdziwego, 4 g suszonych drożdży, 10 dkg rodzynek, 4 dkg smażonej skórki pomarańczowej, otarta skórka z 1 cytryny, szczypta szafranu, szczypta soli Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem
200g margaryny ,
150g cukru,
4 jaja,
350 mąki ,
50 ml rumu ,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśniej śmietany,
150g rodzynek ,
300g mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe; daktyle; śliwki; morele; migdały; żurawina; kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa) Bakalie pokroić