oliwa z oliwek (1 łyżka),
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdże,
400 g mąka pszenna,
250 ml woda Należy przygotować ciasto jak na pizzę. Gdy ciasto będzie gotowe, możemy je rozwałkować, a następnie uformować w pleciony warkocz. Na koniec składamy wszystkie plecionki w jedno tak, aby powstał nam kosz
rozczynu dodajemy mąkę, jajka, resztę cukru i schłodzone roztopione masło oraz esencję waniliową i całość porządnie wyrabiamy rękami. Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto urosło. Gdy już podwoi swoją objętość wyciągamy ciasto z makutry i albo pleciemy chałkę (tak jak warkocz z trzech części) albo tak jak
Restauracja Bar Oktan to lokal serwujący typowe dania kuchni polskiej. Klientów przyciąga zarówno przystępnymi cenami jak i przyjemnym, kameralnym wnętrzem. zachodniopomorskie Kołbaskowo Kołbaskowo 72-001
Senatorek to małe bistro, zapraszające w swe progi spokojnym wnętrzem oraz niewygórowanymi jak na centrum Warszawy cenami. mazowieckie Warszawa Senatorska 22 00-095
Pizzeria Pod Schodami, z uwagi na przystępne ceny i liczne promocje, sprosta wymaganiom zarówno indywidualnych bywalców, jak i całych rodzin. świętokrzyskie Kielce Warszawska 147 25-547