1.5-2 kg ziemniaków,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Farsz grzybowy:,
1 kg grzybów (dowolnych),
1 cebula,
do smaku: szczypiorek; tymianek; sól; pieprz mielony,
1-2 łyżki oleju,
3-4 łyżki bułki tartej,
do okraszenia: 20 dkg wędzonego
, można to zrobić na kilka sposobów. Dość wygodnie jest za pomocą dwóch drewnianych łyżek odrywać je jeden po drugim, gdy kapusta jest w garze. Z liści odcinamy niepotrzebne stwardnienia.
Siekamy cebulę i szklimy na słoninie. Grzyby siekamy. Do przestudzonego (aby jajka się nie ścięły) pęczaku dodajemy
płaty. Na desce rozkładamy pierwszy płat, przyprawiamy przyprawą do mięsa, układamy suszone pomidory, grzyby z cebulką i ziołowy ser. Przykrywamy drugim płatem mięsa. Formujemy roladę (boki zakładamy do środka). Mięso posypujemy przyprawą do mięsa. Roladę szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w
odciskamy i zalewamy wodą oraz wodą pozostałą z moczenia grzybów. Dodajemy łyżkę masła i gotujemy razem ok. 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle z olejem lnianym. Dodajemy grzyby i kapustę. Mieszamy farsz, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy w środku dołek
pieprzem. Następnie wlewamy białe wino i gotujemy na małym ogniu. Gdy cały płyn się wchłonie, zaczynamy dodawać bulion. Zawsze, co jest niezwykle ważne, dodajemy go jedynie po trochu (1 łyżka wazowa). Gdy wchłonie się pierwsza porcja, dodajemy następną. Ten etap trwa około 12-13 min. Pamiętamy o ciągłym