40 g mielonego orkiszu,5 łyżek mleka,banan,łyżka mielonych migdałów,6 winogron,liść mięty lub melisy do dekoracji Mielony orkisz mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy przez noc w lodówce pod przykryciem, aby napęczniał. Rano do ziarna dolewamy podgrzane mleko. Banana obieramy, przekrawamy
2 duże śledzie solone,
0.5-1 szkl. oleju słonecznikowego (lub innego roślinnego),
1/2 cebuli,
1 mała łyżeczka mielonego cynamonu,
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej,
kilka łyżek kwaśnej śmietany (ew. domowego majonezu),
Bliny:,
2 jajka kurze
sosem, resztę podając w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu, zwłaszcza marchewka i kapustka. Rosół zaś podajemy oddzielnie jak zwykle z domowym makaronem w talerzu. włoszczyzna;kapusta;cebula;pieprz;cukier;ryż;mleko;masło;mąka;masło;rosół;cukier;śmietana;żółtka;rodzynki;
1.5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki, 1-2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej wody, 1 kg kwaskowatych jabłek (4 spore), 1/4 szklanki białego wina, 1/3 szklanki cukru Polewa:, 1/2 szklanki białego wina, 1/2 szklanki domowej galaretki
gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu" Autorka: MARJA DISSLOWA, b. dyrektorka lwowskiej szkoły gospodarstwa domowego. Wyd. Polskie R. Wegnera) cukier;żółtka;białka;migdały;mak;mąka;masło;miód;migdały