piekarniki praktyczne bricoman

Grillowane bakłażany w pomidorach

2 bakłażany, 5 pomidorów, oliwa, kawałek parmezanu, kilka listków bazylii Bakłażany myjemy i kroimy na okrągłe plastry. Palcami lub specjalnym pędzelkiem smarujemy dość obficie oliwą ich obydwie strony. Układamy elegancko na kratce i wsuwamy do rozgrzanego piekarnika. Kiedy góra się podpiecze

Choinki świąteczne

na grubość ok. 3 mm (lub grubsze), wyciąć ząbkowate krążki 3 lub czterech różnych wielkości (ja wycinam to nożem, jak ktoś ma to można specjalnymi foremkami), ułożyć na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem i piec w średnio gorącym piekarniku na kolor jasnożółty. Następnie smarować krążki marmoladą i

Ciasto czekoladowe na sposób francuski

pergaminem i wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do ok. 200 stopni C piekarnika. Piec około 25 minut. Wierzch powinien być chrupiący a środek wilgotny, rozpływający się w ustach Podawać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. To ciasto pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia lub sody

Pstąg z pieczonymi ziemniakami i sosem pomidorowym

: Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę jak wyżej, rozgrzać piekarnik do ok.180-200 stopni. Blachę smaruję margaryną i na tym rozkładam ziemniaki. Solę, pieprzę i w zależności jak kto lubi posypuję jeszcze papryką lub ziołami do ziemniaków. Całość polewam na wierzchu delikatnie olejem. Chodzi o to, że

Najnowsze