piekarniki ładne jaka cena ikea

Pizza jak z pizzerii

czasie szykujemy blachę (ja robię w piekarniku na dużej kwadratowej blasze). Blachę wykładamy folią aluminiową lub jakąś folią do pieczenia i smarujemy to minimalną warstwą margaryny (jakieś masło roślinne, smakowita itp.) Ja nie smaruje olejem, mam z tym złe doświadczenia. Jeśli mamy w miarę nową nie

Kaczka z jabłkami jak u babci

majeranku, napełnij kaczkę, a otwór w tuszce zaszyj. Kaczkę włóż do natłuszczonej brytfanny, skrop wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-190°C. Piecz, polewając mięso wypływającym tłuszczem. Po 30 minutach natnij w kratkę skórkę na piersi kaczki i polej wytworzonym sosem. Po 45 minutach odwróć kaczkę

Ziemniaki po francusku

z mlekiem, roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wstawić do gorącego piekarnika (nagrzanego do 180°C) i piec 50-60 min (czas pieczenia zależy od grubości zapiekanki). Ładnie zrumienione postawić na stół. Serwować jako dodatek do mięs. Takie ziemniaki można przygotować wcześniej

Dorsz z brukselką

. Składniki sosu zmiksować na krem. Usunąć nieładne zewnętrzne liście brukselki. Ściąć wysoko nasadę łodygi, zdejmować pojedyncze listki z kapustki, tak by uzyskać ich jak najwięcej. Minigłówki, które zostaną, wykorzystać do innego dania. Po wyjęciu ryby z piekarnika trzymać ją w cieple. W tym czasie wrzucić

Domowy chleb

, wtedy nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Keksówkę smarujemy olejem (ale nie za dużo). Do wysmarowanej formy wkładamy ciasto. Ładnie je formujemy. Jak ktoś chce, to można zrobić nacięcia nożem, lub posypać mąką czy makiem. Gdy piekarnik jest nagrzany wkładamy ciasto na 1 godzinę. Po upływie tego czasu

Najnowsze