2 bakłażany,
5 pomidorów,
oliwa,
kawałek parmezanu,
kilka listków bazylii Bakłażany myjemy i kroimy na okrągłe plastry. Palcami lub specjalnym pędzelkiem smarujemy dość obficie oliwą ich obydwie strony. Układamy elegancko na kratce i wsuwamy do rozgrzanego piekarnika. Kiedy góra się podpiecze
na grubość ok. 3 mm (lub grubsze), wyciąć ząbkowate krążki 3 lub czterech różnych wielkości (ja wycinam to nożem, jak ktoś ma to można specjalnymi foremkami), ułożyć na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem i piec w średnio gorącym piekarniku na kolor jasnożółty. Następnie smarować krążki marmoladą i
pergaminem i wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do ok. 200 stopni C piekarnika. Piec około 25 minut. Wierzch powinien być chrupiący a środek wilgotny, rozpływający się w ustach Podawać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.
To ciasto pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia lub sody
:
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę jak wyżej, rozgrzać piekarnik do ok.180-200 stopni. Blachę smaruję margaryną i na tym rozkładam ziemniaki. Solę, pieprzę i w zależności jak kto lubi posypuję jeszcze papryką lub ziołami do ziemniaków. Całość polewam na wierzchu delikatnie olejem. Chodzi o to, że