. Przykryj i duś pomidory do czasu, aż się rozpadną i utworzą gęsty sos. Wtedy dodaj śmietanę, oregano, szczyptę cukru i sól do smaku. Zamieszaj i zagotuj jeszcze raz. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Kukurydzę odsącz z wody. Każdą kolbę posyp pieprzem cayenne i solą, nasmaruj oliwą z oliwek. Poukładaj
szparagi zielone, oliwa z oliwek, pieprz, sól, parmezan, Szparagi opłukujemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy. Szparagom odłamujemy końcówki [tylko zdrewniałe części], układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy delikatnie pieprzem, solą oraz czosnkiem
2 jaja,2 kromki chleba tostowego,6 plastrów kiełbasy krakowskiej,garść rukoli,oliwa do posmarowania tostów Zagotować wodę z octem. Chlebek tostowy posmarować oliwą. Na wierzch położyć plastry kiełbasy krakowskiej i podpiec w piekarniku około 2 minuty w temperaturze 220 stopni C. Do gotującej się
0.5 opakowania mąki,
12 g drożdży,
340 ml letniej wody,
łyżeczka soli, Mąkę i drożdże wsypać do miski, wlać wodę, wymieszać na jednolitą masę, dodać sól. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 min. w ciepłe miejsce. Formę umieścić w piekarniku nagrzanym do 210 st., piec przez 50 min
400 g truskawek, 1 szklanka wody mineralnej, 1 szklanka maślanki, pół szklanki brązowego cukru, garść listków świeżej bazylii drobno posiekanej Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Truskawki mieszamy z brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. Studzimy. Truskawki miksujemy z wodą, maślanką i bazylią. Masę