Elegancka restauracja oferująca dania kuchni staropolskiej w stosunkowo niskiej cenie. śląskie Legnica Dziennikarska 7-9 59-220
natki pietruszki. Boczek kroimy w plastry, paprykę w kwadraty, a cebulę w talarki. Wszystko to nadziewamy na szpikulce do szaszłyków w kolejności jaką lubimy.
Szaszłyki zakończamy nutą owocową - winogronami. Pieczemy w piekarniku lub na grillu, około 30 minut, w połowie pieczenia szaszłyki
karmelizujemy cukier, dodajemy masło i bulion z kury. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy sos chilli, ocet balsamiczny i ziarna sezamu. Doprawiamy solą.
Tak przygotowane szaszłyki są lekkostrawne. Można je też przygotować tradycyjnie w piekarniku lub na
rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut. Następnie
, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Tak samo przygotować biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao