piekarnik do zbudowy 50 cm

Podpłomyki Lefse

. Podgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta ulep rulon, pokrój go na 6 kawałków. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na placuszek o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj widelcem, piecz 5-7 minut na środkowym poziomie piekarnika. Podawaj z masłem i cukrem albo z kremem z gęstej śmietany, cukru i cynamonu. mąka;śmietana;mleko

Profiteroles z lodami

1 porcja ciasta ptysiowego, 50 g migdałów bez skórki, 100 g cukru rafinada, 1 litr lodów Migdały siekamy i mieszamy z grubym cukrem. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto ptysiowe nakładamy do rękawa cukierniczego (albo bardzo mocnej

Tarty z dyni z serem feta

200 g upieczonej dyni (około 250 g surowej dyni ze skórką), 100 g sparzonych pomidorów malinowych, 50 g sera feta, oregano, sól, pieprz, 250 g ciasta francuskiego - 1 opakowanie, 2 jaja, 50 ml mleka, 1 ząbek czosnku Umytą dynię pokrój na cząstki o wielkości około 10 cm, wydrąż pestki, ponacinaj

Klasyczne ciasto brownie

. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę

Ciasto francuskie z owocami

1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g forma 28 cm), 2 jajka, 50 g cukru (najlepiej cassonade) , 1 cukier waniliowy, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki mleka, 1 opakowanie cukru pudru, 400,500 g owoców (śliwki brzoskwinie...) Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Owoce przekroić na połówki, wyjąć

Najnowsze