8 kolb kukurydzy, 6 łyżek oliwy z oliwek, pieprz cayenne, 4 duże pomidory, 1 małe chili, 1/4 szkl. zielonych oliwek, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżeczka masła, szczypta cukru Kolby oczyść z liści i włókien, umyj. Gotuj w osolonej wodzie 15 minut. Pomidory sparz, obierz
składniki razem.
Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok 1,5 godziny do momentu aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i
. Z wierzchu ciasto smarujemy resztką żółtka, na koniec tu i ówdzie nacinamy albo przekłuwamy. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika (220 st.) na 30-40 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor - jeśli zbyt wcześnie zacznie się intensywnie rumienić, po upływie kilku minut możemy zmniejszyć temperaturę do
widelcem.Dodaj do niego keczup- tyle łyżek ile uważasz za stosowne, aby powstał niezbyt gęsty sos. Czerwonym sosem posmaruj małe cebulaki. Następnie nałóż pieczarki z cebulą, szyneczkę i posyp startym serem.
5. Gotowe cebulaki wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez ok 25 min, stale pilnując
3 łyżki posiekanego tymianku,3 kromki białego chleba bez skórki,skórka starta z jednej cytryny,60 g orzeszków piniowych,6 kawałków (filety) łososia ze skórką,2 łyżki oliwy,sól i pieprz Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Tymianek, chleb, skórkę z cytryny, orzeszki piniowe miksujemy. Filety