pieczone w piekarniku i podać. Można posypać parmezanem już na talerzu, lub 5 minut przed końcem pieczenia. Obydwie formy są smakowite. szparagi;oliwa z oliwek;pieprz;parmezan;
1 kg młodych ziemniaków, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka ziół prowansalskich Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę (co najmniej 2 cm). Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem, wysyp na nią ziemniaki, polej oliwą z oliwek, posyp ziołami i 1 łyżeczką soli. Wstaw do piekarnika
grubość ok. 1 - 1,5 cm. Wycinamy donuty. Można to zrobić za pomocą formy, albo jak ja, posługując się szklanką i kieliszkiem (u mnie szklanka średnicy ok. 7 cm i kieliszek ok. 2 cm). Wycięte donuty przykrywamy i zostawiamy na 45 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180C. Donuty układamy na blasze wyłożonej
jajka ugotować na twardo. Na posmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć połowę mięsa, na środku ułożyć jajka oraz ser gorgonzola, uzupełnić pozostałą częścią mięsa aby utworzyć roladę, obłożyć plastrami boczku. Piec w piekarniku 180 stopni przez około 40 minut. Doskonałe na ciepło i na zimno. mięso mielone
. Wstaw do gorącego (180°C) piekarnika i piecz 40-45 min. Następnie włóż rękawicę i na chwilę wysuń formę, mocno rozchyl pergamin, rozsmaruj na klopsie (pędzelkiem lub wypukłą stroną łyżki) śmietanę i piecz odkryty jeszcze 15-20 min, by pięknie się zrumienił. wieprzowina;karkówka;wołowina;cebula;bułka