pieczenie w folii aluminiowej szkodliwe

Pieczeń świąteczna

posypujemy pieprzem oraz chili. Układamy w naczyniu żaroodpornym podlewając połową szklanki wody oraz paroma łyżkami zalewy. Dokładamy pokrojoną w piórka cebulę. Naczynie przykrywamy szczelnie (można użyć do tego folii aluminiowej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i pieczemy około godziny

Pstrąg pieczony w folii

środku i po wierzchu solą i pieprzem, wstawiamy na 15 min do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Do środka każdego pstrąga wkładamy po łyżeczce masła i kilka łodyżek koperku, szczelnie owijamy folią aluminiową, układamy na ruszcie nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 - 30 minut. Podajemy z puree

Szparagi pieczone w folii

3-4 pęczki białych szparagów jednakowej grubości, pół 30-dekagramowej kostki masła, 4 łyżki wytrawnego białego wina lub wywaru z warzyw, 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorku lub trybuli), cukier, sól Szparagi umyć i po odłamaniu twardych końców obrać je. Na sporych arkuszach folii aluminiowej

Mintaj pieczony w folii

2 filety (po 200 g) ze świeżego mintaja, sól,pieprz, 200 g zimnego masła koperkowego lub czosnkowego, cytryna, 1/2 kg liści szpinaku, 2 łyżki oliwy,40 g orzechów włoskich Filety posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Każdy filet układamy na sporym arkuszu folii aluminiowej posmarowanej masłem

Wielkanocna pieczeń z jajkiem

prostokąt. Pozostałe trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kładziemy na mięsie, po czym zawijamy, tak, aby znalazły się wewnątrz. Całość z wierzchu posypujemy do smaku suszonym rozmarynem. Pieczemy w folii aluminiowej (np. Paclan) w temperaturze 200 stopni przez około 60 minut. Smacznego! papryka;mięso

Najnowsze