piece kuchenne kaflowe

Karolina Kielak

Akcesoria kuchenne z drewna- szturmem podbijają nasze kuchnie

Akcesoria kuchenne z drewna- szturmem podbijają nasze kuchnie

Praktycznie w każdej kuchni znajdziemy drewniane akcesoria kuchenne. Są uniwersalne, pasują do wielu styli aranżacyjnych i zdecydowanie nie kojarzą się już z babciną kuchnią. Dlaczego drewniane akcesoria do kuchni cieszą się tak ogromną popopularnością? Jakie mają zalety i jak dbać o drewniane przybory do kuchni? Podpowiadamy!

Kuchnia w polskiej kulturze. Jak dziś wygląda po ewolucji wnętrz?

Postęp technologiczny oraz wiedza na temat trendów w aranżacji wnętrz dają większe możliwości odważnego projektowania i realizowania nieosiągalnych kiedyś wizji estetycznych. Jak dziś wygląda polska kuchnia po zmianach, jakie zaszły w projektowaniu wnętrz? Przedstawiamy jej trzy różne odsłony - klasyczną, nowoczesną i złotą z odrobiną art déco.

Surowość po polsku, czyli dom we Wrocławiu

Wnętrza tego domu we Wrocławiu kryją mnóstwo nietuzinkowych akcentów.

Styl rustykalny we wnętrzu. Na co położyć akcenty?

Styl rustykalny we wnętrzu. Na co położyć akcenty?

, próbą stworzenia odpowiedniego klimatu. Rzadko więc wykorzystuje się oryginalny piec kaflowy we wnętrzu, choć zdarzają się i takie przypadki, ale raczej jego miejsce zajmuje kominek. Często również do stosunkowo nowocześnie wyposażonego wnętrza wkomponowuje się elementy stricte rustykalne - choćby

Kawalerka w łódzkiej kamienicy

Kawalerka w łódzkiej kamienicy

łazience obniżono i wzmocniono cały sufit, tworząc pawlacz. Daniel śmieje się, że to jego strych. Tam, gdzie jest prysznic, stał kiedyś piec kaflowy. Był nieładny, gospodarz pozbył się go więc bez żalu. Czarny brodzik z konglomeratu (Leroy Merlin) odgradza szyba zrobiona na zamówienie. Na fragmentach

Piękne naczynia i ozdoby z piasku, kamienia i ceramiki. W ten polski design warto zainwestować

Piękne naczynia i ozdoby z piasku, kamienia i ceramiki. W ten polski design warto zainwestować

Nieborowskiej Manufakturze Majoliki Powstała w 1881 roku z inicjatywy księcia Michała Radziwiłła jako Fabryka Fajansów Artystycznych i Pieców Kaflowych. Do 1885, rzemieślnicy i artyści oraz uczniowie warszawskiej Szkoły Rysunkowej Wojciecha Gersona tworzyli tu piece, kominki, wazony i amfory, żardiniery, wazy

Kuchnia w wiejskim stylu

Kuchnia w wiejskim stylu

których wszystkie elementy umieszczano na dole, by były zawsze pod ręką. - Piec kaflowy - obiekt pożądania wielu, wprowadza do wnętrza niebywały klimat, szczególnie zimą, dzięki niemu nie trzeba instalować w kuchni centralnego ogrzewania. Niestety, nie każdy może sobie pozwolić

Najpopularniejsze tematy wnętrzarskie

aranżacje kuchni z piecem kaflowym aranżacja szafy w salonie aranżacja pokoju w kamienicy anioły akcesoria do łazienki afrykańskie wnętrza ściany przesuwane do mieszkania ściany wyłożone

Numer 11/2004

Zdawałoby się, że krycie dachów blachą to nic trudnego. To prawda, ale pod warunkiem, że dekarz zna jego tajniki. Sztuka polega na tym, by pokrycie było szczelne, dobrze przewietrzane i... ruchome. OGRZEWANIE Kaflowego pieca czar

Pieczeń wołowa i pieczone bataty

. Mięso popieprzyć i posmarować olejem. Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć je do brytfanki, obok umieścić pokrojone na ćwiartki cebule, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą papryczkę chili. Piec około 35-40 min do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz

Nadziewany indyk pieczony

, zszywamy nicią kuchenną i spłaszczamy naciskając na pierś. Indyka szpikujemy cieniutkimi paseczkami słoniny i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Polewamy roztopionym masłem i skrapiamy wodą. Pieczemy 3,5 godziny w temp.180 stopni. Podczas pieczenia często polewamy wodą z winem i

Pieczeń wieprzowa w piwie z gruszkami i borówkami

1 kg szynki lub łopatki wieprzowej,sól,świeżo zmielony czarny pieprz,tymianek,2 łyżki miodu,cebula,2 łyżki oleju,szklanka jasnego piwa,4-5 gruszek,cytryna,3-4 łyżki żurawin lub borówek Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Formujemy pieczeń, związujemy nicią kuchenną

Wytrawne ciasteczka z makiem

1/2 łyżeczki soli,łyżeczka proszku do pieczenia,250 g mąki,60 g zimnego masła,2 łyżki maku Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę

Babeczki malinowe

1 kostka (200 g) miękkiego masła,1 szklanka (200 g) cukru,1 i 1/4 szklanki (200 g) mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,sól,50 g mielonych migdałów,4 jajka,2 łyżki (30 ml) mleka,150 g malin Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj

Najnowsze