. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, dodając porcjami, połączyć z ciastem. Formę wysmarować margaryną, wysypać mąką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec babkę około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. chleb;migdały;jajko
100 g pieczonej cielęciny,
2 jajka,
2/3 szklanki śmietany 18%,
l litr kwasu chlebowego,
łyżeczka musztardy,
cukier,
sól,pieprz,
2 ogórki,
pęczek koperku,
szczypiorek Pieczeń kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Żółtka miksujemy ze śmietaną i kwasem
na później).Ustaw program 1 i włącz automat. Czas pieczenia 3 - 3,5 godziny (zależy to od rodz.automatu). Automat sam miesza, grzeje, czeka aż ciasto wyrośnie i upiecze. Kiedy automat piszczy dodajemy resztę orzechów.
Po upieczeniu chlebek najlepiej smakuje z samym masłem, lub z trójkącikami sera
ser, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ostrożnie przelej masę do naczynia żaroodpornego, tak aby równomiernie wypełniła całość, i odstaw na ok. 20 minut. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25-30 min, aż wierzch puddingu się zrumieni i powstanie chrupiąca skórka. Podawaj na
połącz z ciastem. Formę (natłuszczoną i posypaną mąką) napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz godzinę w temp. 175°C. Ostudzoną babkę możesz polukrować. chleb;migdały;jajko;cukier;goździki;