. Mięso popieprzyć i posmarować olejem. Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć je do brytfanki, obok umieścić pokrojone na ćwiartki cebule, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą papryczkę chili. Piec około 35-40 min do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz
, zszywamy nicią kuchenną i spłaszczamy naciskając na pierś. Indyka szpikujemy cieniutkimi paseczkami słoniny i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Polewamy roztopionym masłem i skrapiamy wodą. Pieczemy 3,5 godziny w temp.180 stopni. Podczas pieczenia często polewamy wodą z winem i
1 kg szynki lub łopatki wieprzowej,sól,świeżo zmielony czarny pieprz,tymianek,2 łyżki miodu,cebula,2 łyżki oleju,szklanka jasnego piwa,4-5 gruszek,cytryna,3-4 łyżki żurawin lub borówek Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Formujemy pieczeń, związujemy nicią kuchenną
1/2 łyżeczki soli,łyżeczka proszku do pieczenia,250 g mąki,60 g zimnego masła,2 łyżki maku Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę
1 kostka (200 g) miękkiego masła,1 szklanka (200 g) cukru,1 i 1/4 szklanki (200 g) mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,sól,50 g mielonych migdałów,4 jajka,2 łyżki (30 ml) mleka,150 g malin Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj