) (u mnie kozie)
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
1 łyżeczka ziaren kminku roztartych w moździerzu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Farsz:
dwie duże garści suszonych prawdziwków
1 mała główka białej kapusty
200g brązowych pieczarek
1 duża biała cebula
3 duże ząbki
plastry grubości ok. 1 cm i układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Polewamy delikatnie miodem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję grillowania. Wkładamy blaszkę z serem na 10 minut, aby rozgrzał się porządnie. Cukier z cukrem waniliowym podgrzewamy w
ćwiartki, 450 g mięsa z kozy pokrojonego na 24 kawałki - użyliśmy szynkę wieprzową, 1 posiekana papryczka Scotch Bonnet - użyliśmy chili, 1 bakłażan pokrojony na 24 kawałki Namoczyć 8 szpadek do szaszłyków w wodzie. Na każdą szpadkę nakładać po 3 kawałki mięsa, cebuli i bakłażana. Wymieszać natkę, tymianek
50 dag ziemniaków, 2 jajka, 2 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 kozie serki pleśniowe lub 4 plastry półtwardego koziego sera twarogowego, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, sól, pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy do przybrania: 4 listki bazylii Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami