oliwą i piec ok 40 min boczek;wołowina;przyprawa;czosnek;pieprz;woda;
. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, dodając porcjami, połączyć z ciastem. Formę wysmarować margaryną, wysypać mąką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec babkę około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. chleb;migdały;jajko
Zaczyn:
150 g mąki białej pszennej chlebowej,
100 g wody,
3 g soli,
0.3 g świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczki suchych)
ciasto chlebowe:
275 g mąki białej pszennej chlebowej,
75 g mąki pszennej razowej (użyłam chlebowej),
200 g wody,
9 g soli,
6 g świeżych drożdży (lub 3 g
100 g pieczonej cielęciny,
2 jajka,
2/3 szklanki śmietany 18%,
l litr kwasu chlebowego,
łyżeczka musztardy,
cukier,
sól,pieprz,
2 ogórki,
pęczek koperku,
szczypiorek Pieczeń kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Żółtka miksujemy ze śmietaną i kwasem
na później).Ustaw program 1 i włącz automat. Czas pieczenia 3 - 3,5 godziny (zależy to od rodz.automatu). Automat sam miesza, grzeje, czeka aż ciasto wyrośnie i upiecze. Kiedy automat piszczy dodajemy resztę orzechów.
Po upieczeniu chlebek najlepiej smakuje z samym masłem, lub z trójkącikami sera